O MONOGRAFIE ÎN CURS DE ELABORARE DESPRE BÉLA JANCSÓ - CSEKE, PÉTER ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Author's coordinates: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kommunikáció- és Médiakutató Intézet, Kolozsvár/Cluj-Napoca, str. Kogălniceanu nr. 1 Email: recsenyedi.peter@gmail.com Frații Jancsó, Béla și Elemér, au avut un rol primordial în istoria literaturii și a culturii maghiare din România. Moștenirea lor a fost și este, în continuare, în atenția lui Péter Cseke și Ildikó Molnár. Monografia scrisă de Ildikó Molnár despre Elemér Jancsó (Bezártságélmény és alkotói szabadság) a apărut în 2023, iar sinteza despre Béla Jancsó este în curs de elaborare. Talentul lui Béla Jancsó s-a afirmat încă din 1923, acesta fiind promotorul primei generații de scriitori de după Primul Război Mondial. În anul 1926, este menționat, în prestigioasa revistă Nyugat, ca înnoitor al eseului literar, an în care își începe activitatea scriitoricească și renumitul László Németh. În concepția lor, menirea scrisului este aceeași: păstrarea identității naționale. În acest context trebuie să apreciem și valoarea corespondenței dintre cei doi scriitori: corespondența literară este parte integrantă din opera lor. De altfel, Jancsó a ținut legătura și cu prietenii săi din New York, Paris, Berlin, Roma, Bratislava, Szeged, Budapesta, București, Oradea, Timișoara, Târgu-Mureș, Dej, Brașov, Sfântu-Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, etc. Corespondența lui Jancsó a fost publicată, cu adnotări științifice, în 4 volume (2015, 2016, 2019, 2023), la Editura Kriterion. La acestea se adaugă și volumul postum al scrierilor lui Jancsó (Érték, erkölcs, közösség – Valoare, moralitate, comunitate. Kriterion, 2021.) Pe baza acestor ediții, autorul studiului ajunge la următoarea concluzie: cu toate că opera și activitatea lui Jancsó – după prizonieratul sovietic – nu au fost apreciate, acestea emană un model de gândire și de mentalitate pentru contemporaneitate. Ca argument, se anexează la articol două eseuri ale lui Jancsó: unul despre muzealizare (Inima lui Voltaire), iar celălalt este un text critic la adresa istoricului literar Elemér Jancsó (Învinuiri la adresa literaturii maghiare din Transilvania). Cuvinte-cheie: corespondență literară, monografie literară, cenzură, autocenzură, persoană integratoare. Text Complet - PDF (Magyar)