REPREZENTĂRILE DIALECTULUI SECUIESC ÎN LINGVISTICA MAGHIARĂ - BOGLÁRKA, NÉMETH ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Author's coordinates: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet, Kolozsvár/Cluj-Napoca, str. Horea 31 Email: boglarka.nemeth@ubbcluj.ro Articolul prezintă o sinteză a celor mai importante observații lingvistice formulate în literatura de specialitate despre dialectul secuiesc al limbii maghiare. Rezultatele studiului reprezintă unadintre fazele inițiale ale unei cercetări exploratoare legate de procesele de înregistrare(enregisterment) ale dialectului secuiesc având scopul de a descoperi diferitele modalități șifactori de profilare ale dialectului și ale vorbitorilor acestuia. Domeniul social care are accesdirect la literatura lingvistică prezentată aici pare a fi limitat la prima vedere, deoarece estecompus dintre lingviști și alți specialiști interesați de probleme și fenomene lingvistice, însă o parte din aceste rezultate sunt diseminate către o populație mai largă prin intermediulînvățământului public, al diferitelor platforme de media și al discursului cotidian. În acest fel, literatura lingvistică are un impact considerabil asupra discursurilor metalingvistice și a atitudinilor prezente în cadrul vorbitorilor nespecialiști Articolul reunește principalele observațiilingvistice făcute în cursul timpului, în legătură cu delimitarea și subcategoriile ariei dialectale, cu fenomenele fonologice/fonetice, morfologice, sintactice, lexicale, semantice și pragmaticeatribuite dialectului secuiesc, și cu statusul lui sociolingvistic, atitudinile și conștiința dialectalăale vorbitorilor. Studiile lingvistice care analizează doar anumite subregiuni secuiești sunt omiseîn articol, însă în general cele mai relevante rezultate ale acestora sunt incluse în lucrărilemonografice discutate. Cuvinte-cheie: dialectul secuiesc, cercetări dialectologice, reprezentări dialectologice, istorialingvisticii maghiare, înregistrare. Text Complet - PDF (Magyar)