CORESPONDENȚA TRADIȚIONALĂ ÎN ERA DIGITALĂ - SZIKSZAI, MÁRIA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Author's coordinates: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Kolozsvár/Cluj-Napoca, str. Horea 31 Email: szikszaimaria@yahoo.com Studiul analizează perioada de tranziție dintre corespondența pe hârtie și corespondența digitală, subliniind transformarea genului epistolar odată cu răspândirea culturii digitale. Cercetarea se bazează pe un studiu realizat între 2013 și 2020 asupra unuiset de documente pe suport de hârtie, o parte semnificativă dintre acestea fiind scrisori, precum și pe un sondaj online realizat în varaanului 2024, care a investigat utilizarea actuală a corespondenței atât digitale, cât și pe hârtie. Însecolul al 20-lea, corespondența pe hârtie a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare personală și socială, fiind treptat înlocuită în secolul al 21-lea de comunicareadigitală. Studiul evidențiază că scrisul de mână traditional nu era doar un mijloc de schimb de informații, ci avea și o importantă semnificație socială, rituală și personală. Autoriiscrisoriloradesea redactau relatări detaliate ale evenimentelor din viața lor, care serveau nu doar la menținerea relațiilor interpersonale, ci deveneau și amprente culturale ale epocii respective. Se subliniază, de asemenea, că ne aflăm într-o perioadă de tranziție, iar schimbarea nu adduce doaro transformare a mijloacelor tehnologice, ci implică și o serie de schimbări culturale: utilizareanoilor instrumente tehnologice modifică tehnicile de redactare a textului, relația cu textul, deoarece scrisoarea electronică transmite deja un alt conținut și într-un mod diferit. Se schimbăvaloarea culturală a scrierii scrisorilor,se modifică gestionarea timpului legată de corespondență, dispare experiența estetică a scrisului de mână și intimitatea trăirii. În locul acestora, cei care utilizează corespondența electronică în locul celei tradiționale obțin rapiditate, practică șieconomisire de timp. Cuvinte-cheie: scrisori, cultură digitală, corespondență pe hârtie, transformarea comunicării,tranziție tehnologică. Full Text - PDF (Magyar)