IDENTITĂȚI ȘI RECEPTĂRI: CAZUL TERKA LUX, RENÉE ERDŐS ȘI SOPHIE TÖRÖK - BALOG, ALEXANDRA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Încercările ultimelor decenii de a interpreta și remodela canonul istoriei literaturii maghiare au subliniat în mod accentuat marginalizarea scriitoarelor și studierea operelor lor. Cercetările susțin nevoia cunoștințelor biografice și contextuale pentru a înțelege procesele, dar nu exclud citirea și interpretarea acestor opere literare. În ciuda acestora, limitele canonului și puterea lui definitorie în istoria literară nu s-au schimbat. Aceasta este perspectiva din care explorez reacțiile mediului literar la romanele scrise de Terka Lux, Renée Erdős și Sophie Török, legându-le de construcția identităților celor trei femei scriitoare. Leányok (Domnișoare) de Lux Terka, A nagy sikoly (Marele țipăt) de Renée Erdős și Nem vagy igazi! (Nu ești cea adevărată!) de Sophie Török sunt în mare parte interpretate din perspectiva vieții personale a celor trei femei, ceea ce a dus, de asemenea, la neglijarea abordărilor estetice și narative. În ceea ce privește cele trei romane, afilierea confesională, etnia, sexualitatea și utilizarea pseudonimelor scriitoarelor au influențat în mod explicit percepția acestora, care au avut la rândul lor un impact și asupra personalității lor. Teme ca avortul, lipsa educației sexuale și tabuizarea corpului feminin sunt prezente și în alte romane ale celor trei scriitoare, dar apar și în diverse alte lucrări teoretice ale lor. În acest fel putem observa pe de-o parte încercările lor de a-și exprima în mod conștient opiniile și de a-și asuma responsabilitatea socială, iar de cealaltă parte, reacțiile mediului literar, influențat în mod evident de genul autoarelor. Am ales cele trei autoare tocmai pentru că sunt foarte diferite între ele: întâi de toate, fiecare se situează în poziții diferite ale spectrului opțiunii politice între liberalism și conservatorism, iar apoi, ele se deosebesc și prin modalitatea în care dau voce propriei opinii. Lux și Török tratează în mod deliberat temele menționate, însă, în vreme ce Lux încearcă să ascundă publicului detaliile vieții private, Török nu este preocupată de acest aspect. Erdős, în schimb, se distanțează de aceste discursuri, dezvăluind publicului mai multe detalii ale vieții sale private. În ciuda acestor diferențe, cele trei scriitoare se confruntă cu reacții similare din partea publicului și a mediului literar.