REFORMULAREA MOȘTENIRII LITERARE A LUI JULES VERNE ÎN ROMANUL LUI JÓKAI: A JÖVŐ SZÁZAD REGÉNYE (ROMANUL SECOLULUI VIITOR) - KOZMA , ELIZ-TIMEA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Lucrarea își propune să exploreze legăturile dintre cele mai influente tendințe literare mondiale din secolul al 19-lea.Este vorba de literatura despreanticipație scrisă deJules Verne, precum și modalitatea în care acestetendințesunt reciclate și recombinate într-unuldintre cele mai monumentale romane ale lui Jókai Mór.SF-ul lui Jókai combină, prin recombinarea lor într-o modalitate unică, multe dintre paradigmeleexistente separat ale genului, așa cum sunt ele configurate în literatura maghiară, și, în același timp, încearcă noi soluții poetice și viziuni ale lumii, care se dovedesc a fi de nișă chiar și prin comparație cu tendințele literare mondiale contemporane. În cercetarea mea, interpretez această recombinare de-a lungul a trei axe reprezentate de motive literare diferite, cu un accent special pe modul în care Jókai folosește motivele mașinii gigantice și al savantului prototipic, respectiv caracterizarea națională sau etnică a invențiilor tehnice.