DESPRE TEXTOLOGIA SEMIOTICĂ ȘI DESPRE FORMAREA PROFESORILOR - NAGY L., JÁNOS ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Klaus Hölker și Carla Marello îi dedică lui János Sándor Petőfi volumul pe care l-au editat împreună (Hölker–Marello 2011) în cele trei calități ale sale: om de știință, profesor și prieten. Scopul acestei lucrări este de a trece pe scurt în revistă legăturile dintre textologia semiotică a lui Petőfi și aspectele activității sale didactice. În prima parte sunt evocate calitățile de profesor/dascăl ale lui Petőfi, după care urmează o prezentare a specificului dezvoltării metodei sale didactice. Sunt apoi discutate legăturile dintre cercetător și comunitatea sa, dintre profesor și studenții lui. Articolul reliefează o posibilitate particulară a textologiei semiotice: aceea că ea poate deveni o componentă al curriculum-ului de studiu g e n e r a l. În acest sens, exercițiile de producere creativă de text, dezvoltate în Ungaria de o echipă condusă de Zsuzsa Benkes, îi pot atrage deopotrivă pe cei interesați de felul în care Petőfi a abordat problema predării.