AMINTIRILE GENEALOGICE ALE UNEI FAMILII DE COLONIŞTI DIN ROŞIORI (JUD. MUREŞ) - TÓTH, MÁRIA-ORSOLYA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Literatura de specialitate consacrată cercetării memoriei include aniversările şi întâlnirile între riturile de comemorare, care, pe lângă natura lor de organizare a comunităţii, sporesc şi întăresc sentimentul de identitate al membrilor comunităţii. Prezentul studiu conturează memoria genealogică a unei familii de colonişti din Andrássytelep (Luduş, România), prezentând primii ani de viaţă ai acesteia, cunoştinţele care s-au păstrat şi s-au transmis în familie, precum şi documentele găsite în timpul cercetării. Una dintre întrebările esenţiale ale analizei este ce documente a produs şi a păstrat familia, cum a păstrat conştiinţa comunităţii, ce forme de amintire au fost transmise de la o generaţie la alta, ce a fost reţinut, ce a fost redus la tăcere, care sunt amintirile care şi-au lăsat amprenta asupra memoriei. Partea centrală a studiului o constituie prezentarea documentelor găsite în Arhivele Naţionale din Budapesta. Acestea conţin acte ale familiei din primele decenii după stabilirea la Luduş, dezvăluite la primele întâlniri ale familiei Kódori.