PAULINA KOMLÓSSY SAU VIAȚA UNEI CÂNTĂREȚE DE SUCCES DIN SECOLUL19. DE LA DUIOASE CÂNTECE POPULARE LA ȘEDINȚE DE SPIRITISM - KOZMA , ÉVA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
În cultura teatrală maghiară, mijlocul secolului al 19-lea reprezintă un punct de referință prin producțiile Teatrului Național din Pesta. Ele au lărgit orizontul posibilităților de carieră ale artiștilor scenei din provincie și au creat un model de carieră, care înainte era imposibil. În acest mediu alimentat de o concurență nou-descoperită a talentelor, o figură aparte a fost Paulina Komlóssy. Născută într-o familie de actori, a fost cântăreață, și, după o cizelare atentă a calităților sale scenice în teatre de provincie, credea că va atinge gloriala Teatrul Național. Și-a sprijinit și membrii familiei, în așa fel încât aceștia să aibă acces la contracte și roluri. Din nefericire, manierele ei agreste și rivalitățile dintre colegii de breaslă au dus la anularea contractului ei cu Teatrul Național, ceea ce a coincis cu schimbări istorice majore. În absența unui contract fix, artista a încercat să cucerească publicul prin cultivarea spiritismului.