LITERATURA ROMÂNĂ LA EVENIMENTELE ORGANIZATE DE SOCIETATEA LITERARĂ „LA FONTAINE” - VARGA P., ILDIKÓ ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Acest studiu examinează modul în care literatura română apare în activitățile Societății Literare„La Fontaine”. Societatea a funcționat la Budapesta între anii 1920 și 1951. Folosind conceptele lui André Lefevere (sistem literar, rescriere, mecenat, instituții, poetică, ideologie, manipulare),articolul analizeazăinteresele și ideologiilecomunecare au dus la inserarealiteraturii române (din perioada de dinainte și de după 1945)printreevenimentele organizate de societate. Scopul materialului constă în aindicafactorii care facilitează întâlnirea a două literaturi periferice sau mici, sisteme literare (Even-Zohar). Studiul relevă că pe lângă interesele și ideologiile comune ale membrilor importanți ai Societății Literare „La Fontaine”, relațiile personale joacă un rol decisiv în selectarea operelor pentru traducere sau în prezentarea unei anumite literaturi.