CONJUNCTURA SUCCESULUI: Drama Stația de autobuz de Gao Xingjian, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca (1989) - NAGY, CSENGE ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
În lucrarea de față, autorul analizează drama absurdă a lui Gao Xingjian Stația de autobuz (1981) și factorii care au contribuit la succesul acesteia, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. În prima parte a lucrării, se prezintă o scurtă biografie al scriitorului Gao Xingjian, cu referințe privind operele sale dramatice prezentate pe scenele chineze, inclusiv drama Stația de autobuz, precum și o analiză al impactului produs de acestea asupra publicului chinez. Se urmărește modul în care elementele și tehnicile teatrului tradițional chinezesc, respectiv cele ale teatrului absurd, l-au influențat pe Xingjian, precum și metodele utilizate pentru a le încorpora în propriile sale lucrări. Studiind toate acestea, s-au obținut informații care ajută în interpretarea operei dramatice a lui Xingjian și oferă un punct de sprijin în analiza succesului prezentării dramei Stația de autobuz pe scena din Cluj-Napoca.