LA REVEDERE, DULCEA MEA PATRIE...: Aspectele sociologice ale migrației secolului al 21-lea din perspectiva literaturii contemporane - SORBÁN, ANGELLA; ANDRÁS, ORSOLYA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
În zilele noastre, migrația este o temă majoră a societății, formele sale fiind din ce în ce mai diferențiate, iar consecințele sale, incalculabile. În ciuda complexității proceselor de imigrație în masă în Europa de Vest, migrația din regiunile post-socialiste rămâne un fenomen important, având în vedere faptul că milioane de oameni sunt afectați de acesta. Lucrarea de față își propune să abordeze fenomenele migrației din România din perspectiva literaturii contemporane (romane, nuvele, eseuri). Cele șase lucrări selectate pentru analiză (scrise în maghiară, română, respectiv germană), au fost publicate între 2016 și 2019. Ele conțin povestiri, interpretări despre (e)migrația din România, acoperind două perioade: deceniile imediat premergătoare căderii comunismului, respectiv cele de după schimbareade sistem, ceea ce permite o analogie între ele. Studiul nostru se bazează pe intertextualitatea specifică dintre sociologie și literatură. Pe baza datelor de cercetare empirică, rezumăm tendințele majore ale migrației din România, care sunt analizate în complementaritate cu contribuția specifică a lucrărilor literare în acest subiect. Creațiile literare descriu procesele sociale și prevăd diferite scenarii în mod aparte: alternând între stiluri, subliniază sau sintetizează anumite fenomene. Prin acestea nu numai că atrag atenția asupra unor probleme relevante care afectează comunitatea, dar pot obține și mai mult: ne confruntă cu acestea, chiar arată rezistență împotriva fenomenelor negative. Folosindu-se de spectrul larg și de diversitatea argumentațiilor oferite de imaginația literară, ele pot influența atitudinea critică a cititorilor, oferind o mare varietate de aspecte de interpretare. Prin urmare, analiza noastră încearcă să realizeze un echilibru fin între cele două discipline: date empirice, observații și experiențe, respectiv descrieri izvorâte din creația și imaginația literară.