GÂNDURI DIN PIVNIȚĂ DE GYULA LÁSZLÓ ȘI UMORUL LUI SECUIESC ÎN VERSURI DIN VARA LUI 1944, DE LA INSTITUTUL ŞTIINŢIFIC ARDELEAN DIN CLUJ - M. LEZSÁK, GABRIELLA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Savant şi artist, multilateral, în perioada bombardării sistematice a Ungariei din anul 1944, Gyula László (1910–1998) a fost şeful Secţiei de arheologie a Institutului Ştiinţific Ardelean din Cluj. Bombardamentele au început la 3 aprilie, iar atacul aerian asupra Clujului, soldat cu numeroase victime, a avut loc la 2 iunie. Versurile lui Gyula László, acest „poem” cu ambiguităţi strălucite, plin de umor, chiar dacă amărui pe alocuri, s-au născut în atmosfera adăpostului antiaerian. Pe lângă imortalizarea năzuinţelor, eforturilor şi colegilor din institut, acest mic giuvaier literar ne confruntă cu vraja unui creator care nu renunţă la esenţa ludică a spiritului nici într-un context istoric marcat de nesiguranțe și pericole.