OBICEIURI LINGVISTICE PRIVITOARE LA UTILIZAREA ARGOULUI DE CĂTRE TINERII VORBITORI DE MAGHIARĂ DIN TRANSILVANIA - LAKATOS, ALIZ LÁZÁR ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2024)
DOI: https://doi.org/10.59277/NyIrK.2023.2.103.124 Author's coordinates: Babeș-Bolyai Tudományegyetem Hungarológiai Doktori Iskola Kolozsvár / Cluj-Napoca, Horea 31 Email: aliz.lakatos17@gmail.com Studiul de față își propune să investigheze obiceiurile de utilizare a argoului de către tinerii vorbitori de maghiară din Transilvania. Se analizează astfel măsura în care elevii de liceu și studenții utilizează argoul în funcție de situația de comunicare verbală, precum și principalele motivații pentru utilizarea argoului. Subiectul este abordat prin două metode: (a) analiza chestionarelor și (b) interviuri directe în grupuri de discuție. În cazul elevilor de liceu, am colectat date prin intermediul unui chestionar (anchetă indirectă) din cinci orașe din Transilvania, toate caracterizate de diversitate lingvistică (Gheorgheni – jud. Harghita, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea), iar în cazul studenților, din trei orașe (Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea). Din această anchetă au rezultat 384 de chestionare completate. Interviurile directe au fost realizate în grupuri de 3–5 participanți, cu 32 de tineri maghiari care studiază în Cluj-Napoca, selectați dintre respondenții la chestionarele menționate anterior. Analiza răspunsurilor la chestionar a oferit o oportunitate de a examina dacă există corelații statistic semnificative atunci când se compară rezultatele obținute cu variabilele sociologice ale respondenților, cu gradul lor de competență lingvistică, cu capacitatea de evaluare a limbilor, precum și cu corectitudinea utilizării limbilor maghiară și română. Interviurile de grup au avut ca scop să se obțină o perspectivă asupra proceselor de gândire ale respondenților și a raționalizărilor subiacente. Cuvinte-cheie: argou, obiceiuri lingvistice, normă lingvistică, chestionar, interviuri de grup. Text Complet - PDF (Magyar)