NOTE DIN CORESPONDENȚA FAMILIILOR TELEKI ȘI RÁDAY ÎN SECOLUL AL 18-LEA - BERECZ, ÁGNES ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Legătura dintre familiile Teleki și Ráday a început prin căsătoria dintre Eszter Ráday și László Teleki în 1732, această căsătorie punând bazele stabilirii ulterioare a familiei Teleki în Ungaria. Rețeaua familială simbolizează o strânsă legătură între Transilvania și Ungaria, atât din punct de vedere cultural, cât și politic. Studiile de istorie literară de până acum au consemnat câteva date esențiale despre această legătură, însă acestea nu au fost prezentate încă în contextul și în realitatea vieții de zi cu zi. Corespondența de familie oferă o idee despre aceste legături, oferindu-ne multe informații inedite în acest sens. În faza actuală a cercetării, am prelucrat o parte a corespondenței dintre Gedeon Ráday și soția sa (RL C/64–8 și C/64–9), aflate în Arhivele Ráday din Budapesta, și este în curs de prelucrare corespondența dintre toți membrii familiei Ráday–Teleki. Fragmentele prezentate clarifică împrejurărilemorții lui Pál Teleki; ele oferă de asemenea informații noi privind mărirea colecției de medalii a lui Gedeon Ráday (între timp pierdută). Una dintre scrisorile lui József Teleki din 1768 dezvăluie că György Dujardin l-a acuzat și pe Gedeon Ráday în procesul Dujardin (declarația explicativă a lui Gedeon Ráday către cancelarie a supraviețuit, de asemenea). În cele din urmă, o scrisoare din 1771 dovedește că József Teleki și Gedeon Ráday s-au alăturat, prin mijlocirea lui Dániel Cornides, discuției privind citirea și interpretarea corectă a textului Halotti Beszéd és Könyörgés (Discurs funebru și Rugăciune), primul text scris în limba maghiară, descoperit și publicat în 1770.