SOCIETATEA ACCELERAŢIEI, MEMORIA MOMENTULUI - BAKOS, ÁRON ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Lucrarea de faţă oferă o înţelegere a memoriei comunicative în era digitală, în cadrul analitic al teoriei sociale elaborate de Hartmut Rosa. Folosind conceptele de accelerare socială, rezonanţă şi incontrolabilitate, scopul meu este să înţeleg consecinţele sociale şi culturale ale transformării digitale, precum şi efectele lor asupra producţiei şi a gestionării suvenirurilor. Comparând modul în care memoria a fost formulată, comunicată şi conservată în oralitate, în alfabetizarea analogică şi digitală, detaliez accelerarea producţiei de memorie şi (in)controlabilitatea obiectelor de memorie externalizate digital.