CEA MAI MICĂ SĂRBĂTOARE DIN LUME. CE ŞI DE CE COMEMOREAZĂ LOCUITORII DIN CARTIERUL JÓZEF MONTWIŁŁ-MIRECKI DIN ŁÓDŹ PE 14 IANUARIE? - LATOCHA, SEBASTIAN ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Articolul urmăreşte aniversarea contemporană a deportării locuitorilor din cartierul Józef Montwiłłł-Mirecki din Łódź (Polonia), care a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Se analizează sărbătoarea, prezentând formele de comemorare a experienţei tragice. Deşi s-a întâmplat în 1940, locuitorii de azi îşi amintesc de strămutare, nu doar pentru că multe victime s-au întors la casele lor după război (unele dintre ele sunt încă în viaţă şi organizează sărbătorile), ci şi pentru postmemoria copiilor şi a nepoţilor lor. Autorul numeşte festivităţile locale – în mod exagerat (dar intenţionat) – „cea mai mică sărbătoare din lume”, ilustrând în articol dinamica memoriei şi cea a uitării, în contextul schimbărilor demografice. Perspectiva metodologică utilizată în articol este o combinaţie de autoetnografie şi cercetare etnografică de teren cu elemente de observaţie participativă. Exemplul prezentat şi analizat reprezintă o contribuţie la cercetarea patrimoniului local şi a sărbătorilor şi ceremoniilor seculare, care par dominante în sfera publică a societăţii postmoderne.