MODURILE ŞI FORMELE DE EXPRIMARE A PROBLEMELOR LINGVISTICE ÎN VORBIREA PERSOANELOR BILINGVE DIN ZONA TÂRNAVEI MICI - SZIKSZAI, EMESE ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Articolul se bazează pe cercetarea contactelor lingvistice, în special pe analiza alternanțelor de coduri, pe deficiența lingvistică, pe incertitudinea lingvistică și pe formele și modurile de exprimare a lacunelor. În cadrul cercetării, sunt vizate prezentarea și analiza fenomenelor de redundanță și obstrucție de exprimare, care indică prezența lacunelor și a lapsusului lingvistic. De asemenea, analiza sistematizează formele lacunelor lexicale și ale lapsusului lingvistic, tipologia fenomenelor discursive în contextul lacunelor lexicale, sugerând că adesea vorbitorii indică ei înșiși prezența unei problemede limbă prin remarci de natură metalingvistică. Datele utilizate pentru analiză provin din vorbirea localnicilor bilingvi din zona de jos a Târnavei Mici (satele Gănești, Dâmbău, Seuca, Adămuș). Persoanele în cauză sunt bilingve, având limba maghiarăca limbă maternă. Utilizând metoda interviului deschis, informatorii au fost rugați să-și povestească viața, de la naștere până în prezent.