ROLUL LUI ARTHUR HOLITSCHER ÎN ISTORIA LITERARĂ - KORDICS, NOÉMI ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Studiul de față se concentrează asupra vieții și operei autobiografice a scriitorului Arthur Holitscher. Studiul autobiografiei autorului, apărută în două volume, este completat de o analiză a scrierilor epistolare și a notațiilor de jurnal. Totodată, pe baza acestora, se conturează și o hartă a interacțiunilor și a relațiilor complexe care coagulează formele modernismului de la începutul secolului 20. Analiza noastră prezintă, mai apoi, atât prin parcurgerea scrierilor autobiografice, cât și prin lectura jurnalelor de călătorie, forme ale unei căutări febrile a identității. În continuare, studiul propune, pe de o parte, o schițare a relațiilor multiple cu lumea modernității pe care scriitorul le-a cultivat iar pe de altă parte, o circumscriere a operei acestuia din perspectiva istoriei literare.