AL ȘASELEA SENS AL IMPRESIONISMULUI.: Filosofia artei la Béla Balázs - KISS, ENDRE ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Interpretarea teoretică a Art Nouveau-ului trebuie să pornească de la elaborarea unui model care să explice cele trei etape ale modernismului european, model fără de care ne-am pierde în hățișul de epoci, tendințe, genuri și percepții. Delimitarea precisă a celei de-a doua etape a modernismului și, în cadrul ei, a impresionismului filosofic, ar fi imposibilă în absența unei atare interpretări.Impresionismul esențialist, relevant în cazul lui Béla Balázs, este una dintre versiunile centrale ale culturii intelectuale central-europene a celei de-a doua epoci a Europei universale. El nu constituieîn sine celde-al doilea valși nicinu este singurul tip de impresionism. Impresionismul existențialist al lui Balázs, care a fost împărtășito vremede tânărul Georg Lukács, este unul dintre fenomenele cele mai remarcabile și de niveleuropean ale culturii maghiare de la începutul secolului;el constituie baza conceptuală pentru opera într-un act„Castelul Prințului Barbă-Albastră” (text: Béla Balázs, muzică: Béla Bartók).