COALESCENȚA PERECHII MINIMALE A/O A LIMBII MAGHIARE ÎN GRAIUL DIN CÂTEVA LOCALITĂŢI DIN CÂMPIA TRANSILVANIEI - SÓFALVI, KRISZTINA ( NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK , 2026)
Articolul prezintă cele mai întâlnite fenomene de sincretism vocalic în graiul comunităţii maghiare din Câmpia Transilvaniei, anume redarea lui o ca a, respectiv a lui a ca o, după vocala á, specifice acestei varietăți. Cercetarea se bazează pe anchete în şase localităţi din Câmpia Transilvaniei, cu câte 5–8 persoane în fiecare punct, din materialul cules realizându-se o bază de date lingvistice. Prima parte a articolului conţine o prezentare generală bibliografică a celor două fenomene, iar partea a doua prezintă metodologia de cercetare şi cele şase localităţi: Cămăraşu, Chesău, Palatca, Suatu, Vaida-Cămăraş, Vişea. Acestea sunt reprezentative pentru patrimoniul cultural maghiar și pentru caracteristicile dialectale ale Câmpiei Transilvaniei. Părțile a treia şi a patra ilustrează, cu un material bogat, situaţiile tipice în care apar cele două fenomene de redare sincretică. Partea a cincea prezintă situaţiile în care se întâlnesc ambele fenomene sinergice (deschiderea, respectiv închiderea vocalei) în același cuvânt. Ultima parte a articolului conţine redactarea concluziilor: în partea interioară a Câmpiei Transilvaniei, în toate cele şase localităţi menționate se remarcă un sincretism a > o şi o > a parţial. Aceste fenomene sunt determinate de poziția lor fonetică, deoarece, cu excepţia câtorva cazuri sporadice, aproape toate apar în silabe neaccentuate.